PUBLICATIES
Dick van Engelen (Ventoux), ITT v Karl Dungs: gedwongen overdracht van domeinnamen. Noot bij HR 30 november 2018 (ITT v Karl Dungs). Verschenen in AA februari 2019, p. 141 - 146.
In zijn artikel ‘Overdracht en overdraagbaarheid van prioriteitsrechten in de ROW’ (BIE 2018, p. 116-120) stelt Peter de Lange (i) dat prioriteitsrechten voor Nederlandse octrooiaanvragen naar Nederlands recht separaat overdraagbaar zijn en (ii) dat ik het tegenovergestelde standpunt zou innemen. Beide stellingen behoeven naar mijn oordeel nuancering.
Boek9.nl gaat Europa in met de lancering van IP-PorTal (www.ippt.eu). Op dit platform zal alle IE-rechtspraak van het Hof van Justitie worden gepubliceerd, evenals een selectie van uitspraken van de Grote Kamer van Beroep van het EOB en relevante nationale rechtspraak. Dit alles in het overzichtelijke “IEPT”-format dat u van Boek9.nl gewend bent.
BNR - Spitsuur: Bijdrage aan item over de octrooiprocedures van Nikon tegen ASML.
The Daiichi judgment of the Court of Justice in 2013 has so far had the status of a 'wallflower' in intellectual property circles ('IP'), and did not receive the attention it deserves. This is strange for several reasons, if only because the Japanese word "daiichi" stands for "number one" and is therefore directly a flag that covers the content of the judgment: the Court of Justice becomes the highest court for almost the entire domain of intellectual property law ("IP") within the European Union.
Dick van Engelen (Ventoux), Daiichi: het Hof van Justitie als hoogste Europese IE-rechter. Noot bij HvJ EU 18 juli 2013 (Daiichi Sankyo en Sanofi-Aventis v DEMO). Verschenen in AA 2017, p. 132 - 138.
Op 4 november 2016 heeft Dick van Engelen zijn oratie gehouden ter aanvaarding van de positie van Extraordinary Professor of Intellectual Property Litigation and Transaction Practice bij de Maastricht University.
Noot bij HvJEU 4 februari 2016, (C-163/15) (Hassan v Breiding) en HvJEU, 22 juni 2016, (C-419/15)(Thomas Philipps v Grune Welle) AA 2016, p. 758-765.
De vraag wat de vermogensrechtelijke status van een licentie is, speelde ook – zij het verhuld – in de hier te bespreken arresten van het Hof van Justitie van de Europese Unie (“HvJEU”) naar aanleiding van prejudiciële vragen van het Oberlandesgericht Düsseldorf in twee separate procedures over licenties onder zogeheten Gemeenschapsmodellen en Gemeenschapsmerken.
Noot bij HR 5 februari 2016 - Bayer v Sandoz, AA 2016, p. 650.
HR 5 februari 2016 (Bayer v Sandoz) ( mrs E.J. Numann, C.A. Streefkerk, A.H.T. Heisterkamp, G. Snijders en M.V. Polak; A-G G.R.B. van Peursem)
Het nieuwe handboek IE-Beginselen van de hand van Dick van Engelen is in druk verschenen bij Uitgeverij Boek 9. In 631 pagina’s wordt het voor Nederland geldende IE-recht beschreven.
AA 2016, p. 100-103. Wanneer het Europese eenheidsoctrooi en het Europese octrooigerecht een feit worden, is dat zonder meer een revolutionaire stap die grote veranderingen met zich brengt. Maar is dat een stap voorwaarts of niet?
Uit het persbericht: "Prof. Dick van Engelen is met ingang van 1 februari 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar Intellectuele Eigendom Proces- en Transactiepraktijk aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht.
Computerrecht 2015/121, p. 177-179, noot bij Hoge Raad, 11 juli 2014, ABN AMRO v Berzona:
De kernoverweging van het arrest is te vinden in r.o. 3.6.4. Daar overweegt de Hoge Raad klip en klaar dat het faillissement niet tot gevolg heeft dat de curator “(‘actief’) een bevoegdheid of vordering toekomt die de wet of de overeenkomst niet toekent, zoals tot ontruiming of opeising van het gehuurde als de huurovereenkomst nog loopt.” Deze overweging volgt op de stelling (onder 3.6.3) dat de mogelijkheid van de curator om de uit een overeenkomst voortvloeiende verbintenissen (‘passief’) niet na te komen, slechts geldt voor “verbintenissen die uit of ten laste van de boedel moeten worden voldaan, zoals een betaling, de afgifte van een zaak of de vestiging van een recht.
BNR - De Ochtendspits: Item over de Google Patent Purchase Promotion, een actie waarmee Google van 8 tot 22 mei 2015 octrooien gaat inkopen.
EenVandaag, 7 mei 2015. Morgen lanceert Google een marktplaats voor patenten. Mensen en bedrijven kunnen daar terecht met hun ideeen om zo patenten te verkopen.
AA 2015, p. 405-412. De vraag of een curator van een failliete licentiegever (op bijvoorbeeld een octrooi, merk of auteursrecht) de licentienemer het verdere gebruik van de licentie kan verbieden en het gelicentieerde vrij van licenties kan verkopen […]
TvI 2015, p. 62-66: Th.C.J.A. van Engelen en J.P. Hustinx: Innovatie en intellectuele eigendomsrechten ("IE") zijn wel aangeduid als de motor van de moderne economie. IE-licenties vormen het onmisbare smeermiddel van die motor. Gegeven het grote economische en praktische belang van IE-licenties, is opmerkelijk dat het antwoord op de vraag wat de positie van een licentienemer bij een faillissement van zijn licentiegever is, tot nu toe gevonden moet worden in exegese van twee arresten van de Hoge Raad die daar helemaal niet over gaan.
Noot bij HR 3 oktober 2014, Leo Pharma v Sandoz, AA 2015, p. 49
HR 3 oktober 2014, (Leo Pharma v Sandoz) (mrs. F.B. Bakels, C.A. Streefkerk, C.E. Drion, G. Snijders en M.V. Polak; A-G D.W.F. Verkade)
Volkskrant, Jelmer Luimstra, 17-12-2014: Een idee dat het heeft geschopt tot de finale van Het Beste Idee van Nederland van SBS6 lijkt veel op een product dat al bestaat. Het gaat om de Towel Dish, in het programma gepresenteerd als een rond rekje waar men vuile doekjes in kan vastklikken zodat ze gemakkelijk meegaan in de vaatwasser.