Boeken

IE-Beginselen

Het Nederlandse intellectuele eigendomsrecht (“IE”) is tegenwoordig vooral geïmplementeerd Europees recht en internationaal verdragsrecht. In dit boek wordt het Nederlandse IE-recht in kaart gebracht vanuit een Europees en internationaal perspectief en met de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie als vertrekpunt. Na een bespreking van de beginselen van het internationale IE-recht, wordt per IE-recht ingegaan op de voor dat recht belangrijkste ‘W’-vragen: wat wordt beschermd, wat is de beschermingsomvang, welke handelingen zijn inbreukmakend, welke handelingen zijn toegestaan, wie is rechthebbende, wat is de beschermingsduur, en welke internationale regels zijn van toepassing.
 Dit handboek is voor de praktijkjurist en voor het onderwijs in het intellectuele eigendomsrecht aan universiteiten, hogescholen en praktijkopleidingen. Het wordt ieder jaar geactualiseerd in een nieuwe druk uitgegeven. Evenals andere publicaties van Boek 9 is het voor Boek9plus-webabonnees en sponsors ook online beschikbaar als tussentijds geactualiseerd webboek, voorzien van hyperlinks naar wetteksten en IEPT-rechtspraak.

Meer informatie.

IE-Goederenrecht

Door de grote economische betekenis van intellectuele eigendomsrechten (“IE”) is duidelijkheid over de rechtsgeldigheid van eigendomsaanspraken, overdrachten, verpandingen en licenties van IE-rechten belangrijk.
In dit boek staan de goederenrechtelijke facetten van IE-rechten centraal. Systematisch wordt in kaart gebracht welke deelvragen beantwoord moeten worden om de vermogensrechtelijke status van IE-rechten bij overnames, financieringen, faillissementen en procedures adequaat te kunnen beoordelen.


Dit handboek is voor de praktijkjurist en voor het onderwijs in het intellectuele eigendomsrecht aan universiteiten, hogescholen en praktijkopleidingen. Het wordt ieder jaar geactualiseerd in een nieuwe druk uitgegeven. Evenals andere publicaties van Boek 9 is het voor Boek9plus-webabonnees en sponsors ook beschikbaar als tussentijds geactualiseerd webboek, voorzien van hyperlinks naar wetteksten en IEPT-rechtspraak.

Meer informatie.

  

Intellectuele eigendom en internationaal privaatrecht

De afgelopen decennia hebben het informatietijdperk en de opkomst van het internet de landsgrenzen in een duizelingwekkend tempo laten vervagen. Letterlijk met één druk op de knop kan een film, computerprogramma of uitvinding over de hele wereld worden verspreid. Voorafgaand aan de vraag wie de rechthebbende is en waar die zich tegen kan verzetten, rijst de vraag naar welk recht deze vragen dienen te worden beantwoord. Als die knoop is ontward, ontstaan vervolgens vragen als welk recht van toepassing is op de overdraagbaarheid van deze rechten en op de formele eisen waaraan een overdracht dient te voldoen. Mocht de rechthebbende zich vervolgens ook nog in imitation – ‘the finest form of flattery’ – mogen verheugen, dan rijst de prangende vraag of hij in alle landen afzonderlijk de strijd zal moeten aanbinden, of dat hij zich kan beperken tot een procedure bij één rechter. 

Meer informatie.

Prestatiebescherming en ongeschreven intellectuele eigendomsrechten (1994)

Prestatiebescherming - de vraag in hoeverre aan niet door een intellectuele eigendomswet beschermde prestaties een vergelijkbare bescherming kan worden verleend - vormt het onderwerp van deze studie. Mijn belangstelling voor dit onderwerp werd onder meer gewekt door het Decca-arrest, waarin de Hoge Raad in algemene en abstracte termen enige criteria formuleerde, die intrigeren doordat zij evenzovele vragen oproepen als beantwoorden. Het doel van deze studie is om enige algemeen geldende en concreet hanteerbare antwoorden op deze vragen te verschaffen.

Meer informatie.