MedImmune v Genentech: licentienemer mag geldigheid octrooi betwisten

In zijn arrest van 9 januari 2007 concludeert het Amerikaanse Supreme Court dat een licentienemer de geldigheid van het in licentie gegeven octrooi mag aanvechten, evenals zijn verplichting tot het betalen van roayalties daarvoor, zonder dat hij eerst de licentie behoeft op te zeggen. Daardoor hoeft hij dus niet het risico te lopen dat achteraf - indien zijn standpunt niet gehonoreerd wordt - blijkt dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan octrooi-inbreuk.

CLIP papers on Intellectual Property in Brussels I and Rome I Regulations

Het door het Max Planck Instituut gesponsorde overleg "Conflict of Laws in Intellectual Property (CLIP)" heeft een tweetal rapporten gepubliceerd over (a) de impact van de twee uitspraken van het Europese Hof van Justitie van afgelopen zomer in Gat v LuK en Roche v Primus en (b) aanbevelingen voor IE-contracten voor het Rome-I voorstel van de Europese Commissie

"Intellectuele eigendom en internationaal privaatrecht" verschenen

Mijn boek "Intellectuele eigendom en internationaal privaatrecht" is verschenen bij Boom Juridische Uitgevers.
Intellectuele eigendom en internationaal privaatrecht is nog een wat stiefmoederlijk bedeeld onderwerp in de Nederlandse juridische literatuur. Er is een fraai proefschrift van Van Eechoud over IPR en auteursrecht uit 2003, maar een behandeling van het IPR die ziet op de intellectuele eigendom was nog niet voorhanden. Dit boek voorziet in die lacune.

Niet overdraagbare rechten op niet-gedeponeerd merk en voorgebruik

In het Green Smiles-arrest van 14 februari 2007 stelt het Hof Leeuwarden vast dat de rechten op een niet-gedeponeerd merk en de rechten verbonden aan het voorgebruik daarvan niet-overdraagbaar zijn. Daaraan verbindt het hof de conclusie dat een licentie daarop evemin mogelijk zou zijn. Dat laatste lijkt me niet direct juist. Het eerste wel en daarmee is deze zaak een voorbeeld van een praktijkgeval waarbij het niet-overdraagbaar zijn van rechten vanwege het bepaalde in artikel 3:83(3) BW in de praktijk speelt.

Innovatief innoveren

In "Open Innovation" (HBS Press, 2003) beschrijft Chesbrough op overtuigende wijze hoe de manier waarop succesvolle ondernemingen innoveren verandert van 'gesloten' naar 'open'. In het klassieke 'gesloten' model wordt kennis intern ontwikkeld en geëxploiteerd. Dat beperkt zowel de hoeveelheid kennis en inzicht waarop men een nieuw produkt of dienst kan baseren als ook de mogelijkheden om de in de ontwikkeling van kennis geinvesteerde kosten terug te verdienen. Richt men zijn ondernemeing daarentegen zo in dat externe kennis ook wordt benut - van 'not invented her'-syndroom tot 'proudly found elsewhere' - en de ontwikkelde kennis eventueel ook extern wordt aangeboden, dan is sprake van 'open' innovatie. 

Kort geding Brein - KPN: structureel faciliteren inbreuk door Bit Torrent P2P-systeem onrechtmatig

In het vonnis van 5 januari 2007 oordeelt de Haagse Voorzieningenrechter dat de houder van een Bit Torrent P2P website zich niet zelf schuldig maakt aan inbreuk op auteurs- en naburige rechten, maar wel onrechtmatig handelt door het structureel faciliteren van inbreuk door derden. Volgt een bevel tot verstrekking van NAW-gegevens van de websitehouder en tot het eventueel afsluiten van diens ADSL-verbinding.

Democratizing Innovation - Eric von Hippel

Een aanrader. Von Hippel, als hoogleraar innovatiemanagement verbonden aan MIT, beschrijft hoe in veel gevallen baanbrekende innovaties niet door fabrikanten zijn ontwikkeld, maar tot stand kwamen door initiatieven van 'lead users', die - ontevreden met wat ze met bestaande produkten konden realiseren (al dan niet figuurlijk) de schroevendraaier ter hand namen en het produkt aan hun behoeften aanpasten. Onderzoek leert dat zo’n 10 tot 40% van de gebruikers van een produkt dat produkt aanpassen. De resultaten daarvan worden vaak vrijelijk aan derden ter beschikking gesteld, al was het maar omdat intellectuele eigendomsrechten geen praktische oplossing bieden.

Hof Amsterdam bevestigt onrechtmatigheid 'ambush marketing' met Bavaria Leeuwenhose

In zijn arrest van 23 november 2006 bevestigt het Hof Amsterdam het eerdere vonnis van de President Utrecht. Door op zeer grote schaal Leeuwenhosen bij een wedstrijd van het Nederlands elftal uit te delen, wetend en zelfs beogend dat de toeschouwers deze zullen meenemen en zullen dragen in het stadion, maakt Bavaria reclame in het stadion hetgeen onrechtmatig is jegens Heineken die - naar onbestreden is - een aanzienlijk bedrag moet betalen om exclusief reclame in het stadion te mogen maken, en onrechtmatig jegens de KNVB omdat de waarde van sponsorcontracten daardoor zou kunnen worden aangetast.

Nietigheidsverweer tast grensoverschrijdende bevoegdheid in kort geding niet aan?

In het vonnis van 21 september 2006 stelt de Haagse Voorzieningenrechter stelt zich op het standpunt dat zijn grensoverschrijdende bevoegdheid om bij wege van voorlopige voorziening een grensoverschrijdend verbod uit te spreken niet wordt aangetast doordat in deze octrooi-procedure een nietigheidsverweer wordt gevoerd.
​​​​​​​Het komt mij voor dat dit oordeel de strekking en reikwijdte van het GAT/LuK-arrest miskent.

Economische Zaken: Beleidsvisie Octrooibeleid en MKB

Met de beleidsvisie Octrooibeleid en MKB presenteerde Staatssecretaris Van Gennip op 18 juni 2006 een evaluatie van de Rijksoctrooiwet 1995 en voorstellen barrières voor het MKB om gebruik te maken van het octrooisysteem verlaagd moeten worden. Deze voorstellen betreffen (a) het toevoegen van een schriftelijke toelichting aan het nieuwheidsonderzoek (written opinion) en (b) het afschaffen van het 6-jarig octrooi. Ook komt er de mogelijkheid van aanvragen in de Engelse taal (met conclusies vertaald naar het Nederlands), waardoor mogelijke vertaalkosten komen te vervallen.