X
Bericht verzonden!
Message sent!

Items


Lancering vernieuwd IP-PorTal

19-05-2017
Boek9.nl gaat Europa in met de lancering van IP-PorTal (www.ippt.eu). Op dit platform zal alle IE-rechtspraak van het Hof van Justitie worden gepubliceerd, evenals een selectie van uitspraken van de Grote Kamer van Beroep van het EOB en relevante nationale rechtspraak.

Noot Van Engelen bij HvJEU Daiichi: het Hof van Justitie als hoogste Europese IE-rechter

14-02-2017
Dick van Engelen (Ventoux), Daiichi: het Hof van Justitie als hoogste Europese IE-rechter. Noot bij HvJ EU 18 juli 2013 (Daiichi Sankyo en Sanofi-Aventis v DEMO). Verschenen in AA 2017, p. 132 - 138.

"Opmerkelijk is dat het Hof een andere invulling geeft aan de in het Merck-arrest en eerdere uitspraken aangenomen bevoegdheidsverdeling tussen de Unie en de lidstaten, omdat in de tussenliggende periode het Unierecht per 1 december 2009 inhoudelijk is veranderd met de opneming van het begrip 'handelsaspecten van intellectuele eigendom' in de definitie van de - tot de exclusieve bevoegdheid van de Unie behorende - 'gemeenschappelijke handelspolitiek' (art. 3 en art. 207 VWEU).

Disclosed but not claimed is disclaimed

21-09-2016
Noot bij HR 5 februari 2016 - Bayer v Sandoz, AA 2016, p. 650.

Het arrest geeft aanleiding tot een aantal observaties en lessen. Een belangrijke les is dat de Hoge Raad de neiging heeft niet expliciet op eerdere precedenten terug te komen of deze expliciet te amenderen. Dat betekent dat er voor jurisprudentie-watchers steeds het nodige te raden overblijft en “close reading” van arresten geboden is. Dat levert prachtig materiaal op voor onderzoek en scripties, maar de rechtszekerheid is daarmee niet gebaat.

Bezint eer ge begint

12-04-2016
Management Team 12 april 2016: Octrooien: bezint eer ge begint. Nederlandse bedrijven zijn bedreven in het aanvragen van octrooien, zo blijkt uit de cijfers. Maar is een octrooi altijd het beste middel om je vinding te beschermen?

Het Europese eenheidsoctrooi en het Eenheidsoctrooigerecht – een stap vooruit?

09-02-2016
AA 2016, p. 100-103. Wanneer het Europese eenheidsoctrooi en het Europese octrooigerecht een feit worden, is dat zonder meer een revolutionaire stap die grote veranderingen met zich brengt. Maar is dat een stap voorwaarts of niet?

EenVandaag: Google lanceert marktplaats voor patenten

07-05-2015

EenVandaag. Morgen lanceert Google een marktplaats voor patenten. Mensen en bedrijven kunnen daar terecht met hun ideeen om zo patenten te verkopen. Volgens Google wordt op deze manier innovatie gestimuleerd en het zogenaamde patent-trollen tegengegaan. De marktplaats roept ook discussie op, over de zuiverheid van de motieven van Google.

In Radio EenVandaag een gesprek met Dick van Engelen, advocaat en hoogleraar Intellectuele Eigendomsrechten aan de Universiteit Utrecht

Hier te beluisteren

BNR Nieuwsradio over Google Patent Purchase Promotion

07-05-2015

BNR - De Ochtendspits: Item over de Google Patent Purchase Promotion, een actie waarmee Google van 8 tot 22 mei 2015 octrooien gaat inkopen.
Hier te beluisteren

Boek9.nl: Announcing the Patent Purchase Promotion

De 'problem-solution-approach'in het octrooirecht: een non-fictie gedachte-experiment

14-01-2015

Noot bij HR 3 oktober 2014, Leo Pharma v Sandoz, AA 2015, p. 49.[...]  wanneer een bepaald hulpmiddel in de praktijk standaard gebruikt wordt, ligt het gevaar op de loer dat dit hulpmiddel tot norm verheven wordt en de daarbij behorende sacrale formules blindelings worden toegepast. [...].

Dreigende oorlog om keukendoekje in vaatwasmachine?

18-12-2014
Volkskrant, Jelmer Luimstra,17-12-2014: Een idee dat het heeft geschopt tot de finale van Het Beste Idee van Nederland van SBS6 lijkt veel op een product dat al bestaat. Het gaat om de Towel Dish, in het programma gepresenteerd als een rond rekje waar men vuile doekjes in kan vastklikken zodat ze gemakkelijk meegaan in de vaatwasser

Miljardenstrijd om octrooi

03-12-2014
De Telegraaf, Wouter van Bergen, 2 december 2014:

Bij rechtszaken om octrooien, zoals de zaak die Philips en Nintendo onlangs schikten, kunnen vele miljoenen en in sommige gevallen zelfs miljarden op het spel staan. [...]. " Dat fabrikanten elkaar soms toch uitgebreid over en weer bestoken met claims, zoals in de grote patentoorlog tussen Apple en Samsung, komt door de enorme belangen rond de introductie van een product als een tablet of smartphone, zegt de Utrechtse hoogleraar intellectueel eigendomsrecht Dick van Engelen.

De geoctrooieerde uitvinding: een in taal gevangen inventieve techniek

08-10-2014

Noot bij HR 4 april 2014, Medinol v Abbott, AA 2014, p. 743.

[...]. Taal en tekst zijn het gereedschap waarmee een geoctrooieerde uitvinding in een octrooi wordt beschreven en in de octrooiconclusie wordt afgebakend. Iedere jurist weet dat de taal een lastig instrument is om duidelijke grenzen mee te kunnen trekken.

BNR Radio: Nintendo gaat in hoger beroep tegen Philips in Wii-octrooiprocedure

24-06-2014

BNR - De Ochtendspits: Commentaar bij bericht dat Nintendo in hoger beroep gaat tegen Philips over vonnis van Engelse rechter waarin geoordeeld werd dat de Nintendo Wii inbreuk maakt op Philips-octrooien.

Het item is hier te beluisten.

Kun je wat bekend is uitvinden?

15-01-2014

Noot bij HR 7 juni 2013, Lundbeck/Tiefenbacher, AA 2014, p. 50:

[...]

Kortom, weten is niet waar het in het octrooirecht om draait. Het gaat er om of die wetenschap toegepast kan worden. Het octrooirecht beschermt geen kennis, maar kunde: de praktische toepassing van kennis, ofwel “techniek”.

Grensoverschrijdend procederen in IE-zaken: back to the future?

10-04-2013
Ars Aequi 2013, p. 271-279: De ‘uitvinding’ van het grensoverschrijdend verbod door de Nederlandse rechter aan het begin van de jaren negentig resulteerde destijds in een ware stortvloed aan spraakmakende internationale octrooizaken, die zich bij de Nederlandse octrooirechter aandienden. Met de introductie in 1998 van de ‘spin-in-het-web’-leer, schroefde het Hof Den Haag de mogelijkheden voor grensoverschrijdende verboden echter fors terug. Het Europese Hof van Justitie kwam vervolgens op 13 juli 2006 met arresten in de zaken Roche v Primus en Gat v LuK,waarmee in de praktijk het doek voor grensoverschrijdende octrooiprocedures feitelijk gevallen leek te zijn.

IE-Goederenrecht verschenen bij Uitgeverij Boek9

25-03-2013

De goederenrechtelijke aspecten van de verschillende IE-rechten worden in dit boek centraal behandeld. Daarmee schept dit boek enige orde in de goederenrechtelijke wanorde die het gevolg is van het verzuim van de wetgever om een Boek 9 BW tot stand te brengen.

FD-artikel: EU-octrooi is geen wondermiddel

12-03-2013
Gemeenschapspatent is een stap vooruit, maar maakt Europa niet op slag innovatiever, artikel Ruud Smit, FD 12-3-2013 met daarin een nadere analyse van de vraag wat het EU-octrooi brengt naar aanleiding van uitlatingen van Benoît Battistelli, president van het Europees Octrooibureau (EOB), tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2012.

"The name of the game is the claim"

10-02-2013
Noot bij HR 25 mei 2012, Aga/Occlutech NJ 2013, 68: "dat de Nederlandse octrooiwetgever [...] ten onrechte het begrip “conclusie” hanteert. De internationaal gangbare [....] begrippen zijn “claims”, “patentanspruch” en “revendication”. Die laten zich naar het mij voorkomt géén van alle vertalen met het begrip “conclusie”, maar staan voor “eis”, “aanspraak” of “opeisen” en geven duidelijk aan dat het gaat om wat de octrooihouder als zijn exclusieve, private domein – afgebakend van het publieke domein – opvordert."

BNR Radio - IBM voor het 20ste jaar op rij koploper Amerikaanse octrooien

10-01-2013

BNR Nieuws: Commentaar bij item dat IBM in 2012 een record van 6.478 patenten heeft ontvangen voor uitvindingen op vlakken waaronder analytics, Big Data, cybersecurity, cloud, mobile en social networking: "Dit is het 20ste opeenvolgende jaar dat IBM bovenaan de jaarlijkse lijst staat met meest ontvangen patenten. Het totaal aantal ontvangen patenten ligt in 2012 hoger dan de gecombineerde totalen van Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel, Oracle / Sun en Symantec. Van 1993 tot 2012 ontvingen uitvinders bij IBM meer dan 67.000 Amerikaanse patenten."

 

Apple vs Samsung: miljardenstrijd over ronde hoekjes

31-08-2012

Artikel in Trouw van Dorien Pels over de juridische strijd tussen Apple en Samsung: Toch is er weinig nieuws onder de zon, zegt hoogleraar octrooirecht aan de Universiteit Utrecht Dick van Engelen. "We hebben wereldwijd afgesproken dat er vrijheid van concurrentie moet zijn. Als iemand met een product komt, dan mag in beginsel een ander er ook mee komen. Tenzij je inbreuk maakt op het intellectueel eigendomsrecht. Of dat zo is, kun je niet zomaar even zeggen. Dat gaat nu juist om details als afgeronde hoekjes. Het is een schaakspel dat gespeeld móet worden." Zomaar even zeggen: Apple was eerst en de Koreanen zijn neppers, is onwenselijk. Het is gezond voor de economie dat iedereen Apple probeert bij te benen, stelt Van Engelen. "We willen dat concurrenten zich afvragen: kan ik dat ook? Kan ik dat beter? Kan ik dat goedkoper? Dat is hoe het moet in een vrije markteconomie."

NRC 10 augustus 2012: Apple of Samsung. wie ziet het verschil?

10-08-2012

[...]. „Een rechtszaak als deze is business as usual”, zegt hoogleraar industrieel eigendom Dick van Engelen van de Universiteit Utrecht. „Deze zaak krijgt toevallig veel aandacht, omdat het aansprekende bedrijven zijn. In andere sectoren komt het veel vaker voor. ” [...]. Apple zette de standaard voor de smartphone”, zegt hoogleraar Van Engelen. „Daar wil het nog tien jaar lol van hebben.” [...].


Pagina's:   1  2  3terug         Tell-a-Friend

 

 

Print