X
Bericht verzonden!
Message sent!

Miljardenstrijd om octrooi


03-12-2014

De Telegraaf, Wouter van Bergen, 2 december 2014:

"Bij rechtszaken om octrooien, zoals de zaak die Philips en Nintendo onlangs schikten, kunnen vele miljoenen en in sommige gevallen zelfs miljarden op het spel staan. [...].

 

Dat fabrikanten elkaar soms toch uitgebreid over en weer bestoken met claims, zoals in de grote patentoorlog tussen Apple en Samsung, komt door de enorme belangen rond de introductie van een product als een tablet of smartphone, zegt de Utrechtse hoogleraar intellectueel eigendomsrecht Dick van Engelen. "Lukt het je om het product van de concurrent een tijd van een markt te houden, dan is de opbrengst enorm. Dan is het gewoon onvermijdelijk dat er geprocedeerd wordt┬Ł", aldus Van Engelen. Begin dit jaar troffen Apple en Samsung een schikking over alle zaken buiten de VS.

In Nederland procederen vooral farmaceutische en technologische bedrijven over intellectuele eigendomsrechten. Vanwege de kosten gaat het in ons land slechts om enkele tientallen zaken per jaar.Voor een octrooizaak moeten de nodige peperdure juridische en technische specialisten worden ingeschakeld, waardoor dit soort zaken enorm in de papieren kan lopen. Vaak gaat het om tonnen. Bovendien is de kans op succes kleiner dan in andere procedures, bleek uit onderzoek van Van Engelen. In minder dan de helft van de zaken wijst de rechter in Nederland de claim toe aan de partij die hem aanspant."    terug         Tell-a-Friend

     

     

    Print